Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Δεν ήξερε, δεν ρώταγε;

Δεν ήξερε, δεν ρώταγε; UPD

emmanuel-macron.jpg

Εμανουέλ ΜακρόνAP Photo/Francois Mori
Στραβοτιμονιές με το καλημέρα για τη νέα κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν.
Ακόμη δύο στελέχη της γαλλικής κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού και υφυπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέ, λίγες ώρες πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση του ανασχηματισμού, ανακοίνωσαν ότι δεν θα είναι υπουργοί στην κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αποχώρησή τους σχετίζεται με την προκαταρκτική έρευνα της δικαιοσύνης για κακοδιαχείριση.
«Έλαβα την απόφαση να μη μετάσχω στην επόμενη κυβέρνηση. Θα δώσω συνέντευξη Τύπου στις 5 το απόγευμα», ήταν η ολιγόλογη ανακοίνωση του Φρανσουά Μπαϊρού, επικεφαλής του κόμματος MoDem.
Από την πλευρά της, η Μαριέλ ντε Σαρνέ, σύμφωνα με την Liberation, ανακοίνωσε ότι φεύγει από την κυβέρνηση, αλλά θα παραμείνει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του MoDem.

Τον σεβόμαστε, αλλά...

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ εξέδωσε μια δήλωση στην οποία σημειώνει ότι ενημερώθηκε για την παραίτηση του Φρανσουά Μπαϊρού, που είναι όπως είπε «πρόσωπο που σέβεται».
Ζήτημα τώρα είναι βρεθούν οι αντικαταστάτες των δύο παραιτηθέντων, καθώς είχε προγραμματιστεί να ανακοινωθεί απόψε τις 6 το απόγευμα (8 ώρα Ελλάδας) η νέα γαλλική κυβέρνηση.
Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Κριστόφ Καστανέ, δήλωσε ότι «το MoDem έχει εξασφαλίσει δικαιωματικά θέση στην προεδρική πλειοψηφία και δέσμευση, είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση είτε στη Βουλή. Ωστόσο απόψε πρέπει να κάνουμε ανασχηματισμό και θα καλύψουμε τις θέσεις αυτές με ονόματα που θα προέρχονται από άλλους χώρους».
Μετά τις δύο αυτές παραιτήσεις, το MoDem μένει χωρίς υπουργό στο κυβερνητικό σχήμα.
Φρανσουά ΜπαϊρούAP Photo/Bob Edme
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Φρανσουά Μπαϊρού ήταν σύμμαχος-κλειδί του Εμανουέλ Μακρόν, από την αρχή της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας, εξασφαλίζοντας για τον Μακρόν τις ψήφους των κεντρώων ψηφοφόρων.
Η συμμαχία με το κίνημα «Εn Marche», του εξασφάλισε και δύο υπουργικές θέσεις στην κυβέρνηση Εντουάρ Φιλίπ.
Το κόμμα MoDem είναι ήδη αντιμέτωπο με σκάνδαλο για τον τρόπο χρηματοδότησής του.

Αιχμές των Ρεπουμπλικανών

Η παραίτηση Μπαϊρού προκάλεσε την αντίδραση των Ρεπουμπικάνων, του κόμματος του Φρανσουά Φιγιόν. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Λοράν Βοκιέ, μίλησε για «πολιτικό σκάνδαλο» και «μέγιστη κυβερνητική κρίση».
Μάλιστα, κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν να μην επιτρέψει σε «πρόσωπα κιληδωμένα» να τεθούν επικεφαλής ομάδων του κοινοβουλίου.
Διαφορετικά, «ολόκληρος ο γαλλικός πολιτικός κόσμος υποστεί τις συνέπειες», τόνισε.

Η έρευνα της δικαιοσύνης

Μόλις χθες, για τους ίδιους λόγους είχε παραιτηθεί η υπουργός Άμυνας Σιλβί Γκουλάρ και τη Δευτέρα ο Ρισάρ Φεράν, πρώην υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών και στενός συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, στη διάρκεια της ημέρας θα γίνουν επίσημες ενημερώσεις από τους δύο υπουργούς, στελέχη του κόμματος MoDem ώστε να εξηγήσουν τους λόγους της απόφασής τους να αποσυρθούν από τις κυβερνητικές θέσεις που κατέχουν.
Η γαλλική δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται 19 βουλευτές από διάφορα κόμματα. Η έρευνα αφορά κοινοβουλευτικούς βοηθούς των προσώπων αυτών στο Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίοι φέρονται να πληρώνονταν αλλά να παρείχαν κομματικές υπηρεσίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T4p0s6