Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Σχέδιο εμπρησμών» «Σχέδιο εμπρησμών σε όλη τη χώρα, εν όψει του τριημέρου», βλέπουν παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, ειδικά στην περίπτωση της Ζακύνθου.

Πύρινη νύχτα για Κάλαμο Αττικής και Ζάκυνθο UPD

kalamos-fotia.jpg

Κατοικία που κάηκε στον ΚάλαμοEUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε πολλά σημεία της χώρας, ωστόσο το επίκεντρο είναι η Ζάκυνθος όπου μέσα σε λίγότερο από 24 ώρες ξέσπασαν 12 πυρκαγιές, και ο Κάλαμος Αττικής, όπου καεί κατοικίες και μέτωπα της φωτιάς έχουν κάψει κατοικίες και απειλούν οικισμούς. Για σχέδιο εμπρησμού μιλά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Τη νύχτα στα σημεία των πυρκαγιών δεν επιχειρούν οι εναέριες δυνάμεις και παραμένουν στην επιχείρηση κατάσβεσης μόνο οι επίγειες δυνάμεις.

Στον Κάλαμο

Δασική πυρκαγιά με τέσσερα μέτωπα -τα δύο σύμφωνα με πληροφορίες είναι υπό μερικό έλεγχο- είναι σε πλήρη εξέλιξη σε αναδασωμένη έκταση στον Κάλαμο Αττικής.
Η φωτιά έχει κάψει στη διάρκεια της ημέρας άγνωστο αριθμό καοικιών, με τις πληροφορίες να καταγράφουν ζημιές μέχρι στιγμής σε 15-20 σπίτια, εκ των οποίων 8 κατεστραμμένα.
Το πρωί της Κυριακής, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι παιδικές ακατασκηνώσεις, ενώ αργά το απόγευμα εκκενώθηκαν και οι οικισμοί του Καλάμου και των Αγίων Αναργύρων.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν σημαντικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ωστόσο καθώς έπεσε το φως, τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις ρίψεις νερού και παραμένουν οι επίγειες δυνάμεις.
Οι αρχές ελπίζουν, καθώς προς το βράδυ οι άνεμοι έγιναν ηπιότεροι, ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί στη διάρκεια της νύχτας και ότι αύριο τα πράγματα θα είναι καλύτερα, διότι οι προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας αναφέρουν ύφεση των ανέμων.
Οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχειρούν στην περιοχή, έχουν καταφέρει, σύμφωνα με αξιωματικούς του Π.Σ., να περιορίσουν ένα μέτωπο της πυρκαγιάς, ωστόσο το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της «μικτής» κάλυψης (δάσος και σπίτια) και του πυκνού καπνού.
Κάλαμος, φωτιάEUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε ο Δήμος Ωρωπού να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αίτημα το οποίο αναμένεται να γίνει δεκτό από τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να κάνει δεκτό το αίτημα της Περιφέρειας Αττικής, Γιάννη Καπάκη.
Επίσης, η αστυνομία προχώρησε σε διακοπές της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου.
Ειδικότερα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Καπανδριτίου - Μικροχωρίου, στη συμβολή παραλιακής Αγίων Αποστόλων και επαρχιακής Καλάμου και στη συμβολή της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την παραλιακή Αγίων Αποστόλων.

Στη Ζάκυνθο

Σε εξέλιξη εξακολουθούν να βρίσκονται για τεταρτη πλέον νύχτα τα πύρινα μέτωπα σε Ελιές, Αστέρι και Σκούτα της Ζακύνθου, όπου η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση, αλλά και στις Βολίμες, όπου η πυρκαγιά έχει φτάσει σε δάσος για μία πολλοστή φορά φέτος.
Οι ενεργές εστίες στις Βολίμες βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση η μία από την άλλη και η πυροσβεστική δύναμη έως αργά επιχειρούσε για να περιορίσει το μέγεθος της καταστροφής.
Στην περιοχή του Κοιλιωμένου και στο όρος Βραχίωνας, χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους έχουν γίνει στάχτη, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι έχουν καεί στάβλοι με ζώα και αγροτικές καλλιέργειες, αλλά δεν κινδυνεύουν κατοικίες.
Στον Αγαλά της Ζακύνθου παραδόθηκε στις φλόγες ένα σπίτι που βρίσκεται κοντά στο χωριό, περίπου εκατό μέτρα από τον κύριο οικισμό,και οι προσπάθειες της πυροσβεστικής έχουν επικεντρωθεί στο να μη φτάσει η φωτιά στα σπίτια του χωριού.
Οι συνθήκες για τις πυροσβεστικές δυνάμεις είναι δύσκολες, διότι οι φλόγες που δυναμώνουν από τους ισχυρούς ανέμους.

Διαρκής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ενημερώνεται για την πορεία των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, ειδικά στον Κάλαμο Αττικής και τη Ζάκυνθο.
Tweet για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στον Κάλαμο έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αποφασιστική & συντονισμένη δράση, όχι θεωρίες συνωμοσίας. Να σωθούν οι άνθρωποι & οι περιουσίες τους. Αυτή είναι η ευθύνη του υπουργού. #Κάλαμος», έγραψε στο λογαριασμό του ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής επικοινώνησε τηλεφωνικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία ενημερώθηκε για την Πυρκαγιά στον Κάλαμο, εξέφρασε τη στήριξη της στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που δίνουν μάχη με τις φλόγες και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον αξιωματικό που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

«Σχέδιο εμπρησμών»

«Σχέδιο εμπρησμών σε όλη τη χώρα, εν όψει του τριημέρου», βλέπουν παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, ειδικά στην περίπτωση της Ζακύνθου.
Όπως σημειώνουν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το μπαράζ των πυρκαγιών που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4).
Οι πυρκαγιές αυτές εκδηλώνονται λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και σε διαφορετικές περιοχές, που έχουν ως αποτέλεσμα την διάσπαση δυνάμεων και την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών μετώπων.
Αυτή η εκδοχή ενισχύεται από την κατάσταση στη Ζάκυνθο τα τελευταία δύο 24ωρα, ενώ την ίδια στιγμή ξεσπούν τέσσερις πυρκαγιές στην Αττική με μία ιδιαίτερα μεγάλη στον Κάλαμο, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ειδικά στο Κάλαμο καίγεται πευκοδάσος, ενώ έχουν ήδη εκκενωθεί δύο κατασκηνώσεις.
Για το λόγο αυτό, όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με συγκεκριμένες εντολές, είναι στους δρόμους, ενώ για την περιφρούρηση δασών είναι σε πλήρη επιφυλακή και η Αστυνομία, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, εθελοντικές ομάδες και άλλους φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Βιασμός 12χρονης Κολωνό: Ένοχος ο Μίχος και για τον βιασμό - Αθώα η μητέρα

  Βιασμός 12χρονης Κολωνό: Ένοχος ο Μίχος και για τον βιασμό - Αθώα η μητέρα Newsroom   Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 10:58 CNN Greece