Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Τσαβούσογλου: Με την Ελλάδα έχουμε μια σειρά από προβλήματα στο Αιγαίο

Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017

Τσαβούσογλου: Με την Ελλάδα έχουμε μια σειρά από προβλήματα στο Αιγαίο

«Ανάμεσα σε αυτά τα προβλήματα, είναι μέρος του πλαισίου κάποιες νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, σχετικά με την έλλειψη των θαλάσσιων συνόρων που καθορίζονται από έγκυρη διεθνή συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
«Βασικά διεθνή έγγραφα σχετικά με την υπαγωγή των νησιών του Αιγαίου είναι η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης (1923) και του Παρισιού (1947). Οι εν λόγω συμφωνίες περιλαμβάνουν λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με τον αφοπλισμό και την κυριαρχία των νησιών», πρόσθεσε.
«Από αυτήν την άποψη, το πρόβλημα είναι νομικό που έχει να κάνει με την ερμηνεία των σχετικών σημείων της Συνθήκης της Λωζάννης και των Παρισίων», δήλωσε ο Τσαβούσογλου και συνέχισε την ομιλία του στο Κοινοβούλιο: 
«Όπως είναι γνωστό, τα θέματα του Αιγαίου αντιμετωπίζονται από κάθε άποψη μέσα στα υφιστάμενα κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα. Η χώρα μας θέλει όλα αυτά τα ζητήματα να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με τη δικαιοσύνη. Και να διατηρήσουμε παράλληλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».
Οι απόψεις σχετικά με όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο που εκφράζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών με διάφορες δηλώσεις έχουν γίνει από το 1996 και μετά, εξήγησε ο Τσαβούσογλου.
«Σε αυτή τη ρύθμιση, έχει γίνει γνωστό ότι δεν θα αποδεχθούμε τις de factoκαταστάσεις που θα δημιουργήσει η Ελλάδα μέσω αμφιλεγόμενων γεωγραφικών σχηματισμών και αν προσπαθήσει να το πράξει αυτό δεν θα είχε κανένα νομικό αποτέλεσμα. 
Οι ελληνικές αρχές παρακολουθούνται σε κάθε επίπεδο. Επίσης, η στάση μας ακολουθείται γραπτώς από το υπουργείο μας μέσω διπλωματικών σημειωμάτων τα οποία είναι γραπτά», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
(Δημοσίευμα της τουρκικής TRTστην αλβανική γλώσσα της 15.08.2017)
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Βιασμός 12χρονης Κολωνό: Ένοχος ο Μίχος και για τον βιασμό - Αθώα η μητέρα

  Βιασμός 12χρονης Κολωνό: Ένοχος ο Μίχος και για τον βιασμό - Αθώα η μητέρα Newsroom   Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 10:58 CNN Greece