Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Μέρκελ: «Όχι σε κούρεμα, ναι σε πιθανές ελαφρύνσεις»

Πολιτική

Μέρκελ: «Όχι σε κούρεμα, ναι σε πιθανές ελαφρύνσεις»

Η καγκελάριος Μέρκελ απορρίπτει σε τηλεοπτική συνέντευξη ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, αφήνει ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο ελαφρύνσεων μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής το 2018.
Deutschland Berlin Bundeskanzlerin Angela Merkel (picture alliance/AA/M. Kaman)
«Ένα κούρεμα με την κλασική έννοια δεν προβλέπεται στους κανόνες λειτουργίας της Ευρωζώνης. Εντός της ζώνης του ευρώ δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο», εξήγησε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από τη δημόσια τηλεόραση Phoenix και τον ραδιοσταθμό DLF. Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα έχουν ήδη δοθεί ελαφρύνσεις. Σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω ελαφρύνσεις, τότε θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις το 2018 και το 2019». 
Στη συνέντευξη που δόθηκε στο Βερολίνο σε κοινή εκδήλωση των σταθμών Phoenix και DLF, η καγκελάριος Μέρκελ υπερασπίστηκε τη στρατηγική χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις. Σημείωσε μάλιστα ότι η Αθήνα εφαρμόζει ριζικές μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις. Από την άλλη πλευρά ωστόσο υπογράμμισε ότι «υπερβολική επιείκεια (σσ. απέναντι στην Ελλάδα) δεν βοηθά», παραπέμποντας στο παράδειγμα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, οι οποίες, όπως είπε η καγκελάριος, «μετά από σκληρές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Και στην Ελλάδα καταγράφεται πλέον μικρή οικονομική ανάπτυξη».
Στη συνέχεια η Άγκελα Μέρκελ εξήρε το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, υπενθυμίζοντας ότι για τους γερμανούς συντηρητικούς η παραμονή του Ταμείου ήταν προϋπόθεση για να δώσουν πράσινο φως στη συμμετοχή της Γερμανίας στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. «Είναι σημαντικό ότι το ΔΝΤ παρατηρεί με νηφάλιο και αυστηρό τρόπο τις εξελίξεις στην Ελλάδα», τόνισε η καγκελάριος.
Να μην αφεθούν στη μοίρα τους Ελλάδα και Ιταλία στο προσφυγικό
Μέρκελ: «Το να λέει μια χώρα, δεν μου αναλογεί μερίδιο ευθύνης, είναι υπόθεση της Ελλάδας και της Ιταλίας τι θα κάνουν, αυτό δεν είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»
Μέρκελ: «Το να λέει μια χώρα, δεν μου αναλογεί μερίδιο ευθύνης, είναι υπόθεση της Ελλάδας και της Ιταλίας τι θα κάνουν, αυτό δεν είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»
Αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση η καγκελάριος τόνισε πως είναι λυπηρό ότι μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε λύση στο ζήτημα κατανομής των προσφύγων. Παράλληλα απέρριψε την πρόταση του αντιπάλου της Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος προτείνει να περικοπούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε όσες χώρες αρνούνται να επωμιστούν τα βάρη που τους αναλογούν στο προσφυγικό. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές δυνατότητες της κάθε χώρας στην κατανομή προσφύγων. «Το να λέει όμως μια χώρα, δεν μου αναλογεί μερίδιο ευθύνης, είναι υπόθεση της Ελλάδας και της Ιταλίας τι θα κάνουν, αυτό δεν είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όπως θα την επιθυμούσα». Τέλος η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια συμφωνία στην κατανομή προσφύγων στην ΕΕ.
dlf, dpa, afp, Reuters / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τα «άκουσε» από διαμαρτυρόμενη γυναίκα ο Κ.Μητσοτάκης στον Καναδά: «Έχετε το αίμα 14.000 παιδιών στα χέρια σας» (βίντεο) «Θα έπρεπε να ντρέπεστε - Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη;» 28.03.2024 | 10:57

  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα «άκουσε» από μια διαμαρτυρόμενη γυναίκα στον Καναδά για τη στάση της Ελλάδας στα όσα συντελούνται σ...