Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Νύχτα κόλασης στην Ζάκυνθο – Κάηκαν σπίτια στις Μαριές!

Νύχτα κόλασης στην Ζάκυνθο – Κάηκαν σπίτια στις Μαριές!…

Σοκαιριστικά βίντεο από την φωτιά – Κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εμπρησμού στο νησί

Μια ακόμα νύχτα αγωνίας πέρασαν κάτοικοι και τουρίστες στην Ζάκυνθο. Το όμορφο νησί καίγεται επί ημέρες με αποτέλεσμα να υπάρξει τρομακτική καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον. Κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν ότι είναι μόνοι τους. «Μας έχουν εγκαταλείψει! Κινδυνεύουμε! Καταστρεφόμαστε! Κάνουμε μόνοι μας ό,τι μπορούμε και εμείς και οι πυροσβέστες. Αν έχουν τσίπα στην κυβέρνηση και στην περιφέρεια να παραιτηθούν απόψε» δήλωσαν αργά εχθές το βράδυ οι κάτοικοι των Μαριών.
Τρίτη μέρα πύρινης κόλασης στη Ζάκυνθο. Το νησί έχει παραδοθεί στις φλόγες από το Σάββατο και παρά την τιτάνια προσπάθεια των ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων δεν έχει καταστεί δυνατό να περιοριστεί η φωτιά.
Ήδη, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού με ελικόπτερο Ericsson και με δυο αεροσκάφη Κανανταίρ.
Η νύχτα ήταν εφιαλτική για τους κατοίκους στο χωριό Μαριές, όπου η πυρκαγιά έκαψε σπίτι λίγο έξω από το χωριό, μέσα στο δάσος.
Περίπου στις 23:30 το βράδυ, οι φλόγες περικύκλωσαν σπίτια, αποθήκες και αγροικίες. Εκτός από το σπίτι που βρισκόταν έξω από το χωριό, καταστράφηκαν και μη κατοικίσιμα κτίσματα και παλιές αποθήκες και αγροικίες.
Αργά το βράδυ της Κυριακής (27.08.2017) οι πυροσβεστικές δυνάμεις υποχώρησαν μέσα στο χωριό και μπήκαν στις αυλές των σπιτιών για να τα προστατεύσουν.
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, απομακρύνθηκαν από το χωριό με μικρά λεωφορεία του δήμου.
Οι υπόλοιποι κάτοικοι όμως θέλησαν να μείνουν στο χωριό για να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή απειλή, παρά την εφιαλτικά αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Μετά τις 02:00 οι φλόγες «έπεσαν» και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τους πυροσβέστες.
Τα πύρινα μέτωπα εντοπίζονται σε Αναφωνήτρια, Μαριές, Ορθωνιές αλλά και Βασιλικό. ο δυσκολότερο μέτωπο είναι αυτό μεταξύ Αναφωνήτριας και Μαριών.
Η φωτιά κατακαίει δάση πεύκης και υπεραιωνόβιους ελαιώνες. Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνεται από τους ισχυρούς ανέμους.
Με έκτακτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο έφτασαν αργά το βράδυ της Κυριακής στο νησί ακόμη 10 πυροσβεστικά οχήματα με δεκάδες πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα και μηχανήματα του Στρατού.
Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν 5 αεροπλάνα Καναντέρ, 4 ελικόπτερα, 3 μπουλντόζες του στρατού, καθώς και 150 πυροσβέστες με 53 οχήματα.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής από ελικόπτερο που επιχειρούσε κατάσβεση εθεάθησαν δυτικά του οικισμού των Μαριών δύο άτομα τα οποία επιχείρησαν να προκαλέσουν νέες εστίες πυρκαγιάς. Επιπλέον, στο νησί έχει μεταβεί ισχυρή αστυνομική δύναμη, προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και ιδιαίτερα το προανακριτικό έργο.


Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) και για σήμερα σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Παρακαλείστε αν δείτε οπουδήποτε φωτιά να επικοινωνείτε με την πυροσβεστική στο 199.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ρομά άνοιξαν σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι επειδή… αποζημίωσαν τα θύματά τους «Προσλαμβάνουν δικηγόρους και προσεγγίζουν τα θύματά τους» ανέφερε αστυνομική πηγή 29.03.2024 | 08:40

  Ελεύθεροι αφέθηκαν Ρομά που άνοιξαν σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία, μπήκαν ανάποδα σε κεντρικό δρόμο της Κηφισιάς για να ξεφύγουν, συγκρ...