Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Σύνοδος κορυφής για άρση των αδιεξόδων

Σύνοδος κορυφής για άρση των αδιεξόδων

summit2-630.jpg

Η Τερέζα Μέι θα προσπαθήσει να ξεμπλοκάρει τις συνομιλίες για το Brexit | AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, η κατάσταση στην Τουρκία και τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, στο επίκεντρο της διήμερης συνόδου κορυφής που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες. 
Η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να εστιάσει στο θέμα των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας προτείνοντας μερική αναστολή των διαπραγματεύσεων και αντίστοιχη μείωση των κοινοτικών ενισχύσεων προς την Τουρκία. Ωστόσο, με τόσα ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό της, δεν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες παρά τις πιέσεις που δέχεται από Κομισιόν και Γαλλία.
Έτσι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο συγκεκριμένο θέμα δεν αναμένονται αποφάσεις, απλώς θα αναζητηθεί μια «ισορροπία» μεταξύ των εργαλείων πίεσης που έχει στη διάθεσή της η Ε.Ε.
Στο θέμα του Brexit η Βρετανίδα πρωθυπουργός ήλπιζε ότι θα κέρδιζε κάποιο έδαφος πείθοντας τους ηγέτες να προχωρήσουν τις συνομιλίες πέρα από τα διαδικαστικά θέματα του «διαζυγίου» και να επεκταθούν στη μελλοντική εμπορική σχέση.
Αλλά οι ηγέτες της Ε.Ε. το απέκλεισαν, τονίζοντας κυρίως πως το Λονδίνο πρέπει να καταβάλει περισσότερα χρήματα στο πλαίσιο του διακανονισμού πριν από την αποχώρησή του.
Έτσι, η Τερέζα Μέι θα προσπαθήσει να μεταφέρει το επίκεντρο της προσοχής αλλού, προσφέροντας περισσότερες παραχωρήσεις στους πολίτες χωρών-μελών της Ε.Ε. που ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα δικαιώματα που θα έχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αφότου αυτό αποχωρήσει από την Ε.Ε.
Σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοίνωσης της συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα απαιτήσουν από τη Βόρεια Κορέα να τερματίσει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.
Η ανακοίνωση, η οποία θα δημοσιοποιηθεί το απόγευμα αφότου οι ηγέτες συζητήσουν σχετικά, θα ακολουθήσει τις νέες κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ των χωρών μελών της Ε.Ε. να επιβληθούν στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Δευτέρας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προτρέψει την Πιονγιάνγκ να «εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων κατά τρόπο πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο», σημειώνοντας ότι είναι έτοιμο να εξετάσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων, χωρίς πάντως να τα διευκρινίζει.
Το σχέδιο του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν για ενίσχυση της Ε.Ε. θα τεθεί αποσπασματικά με το σχέδιο διορθωτικών παρεμβάσεων από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, προκειμένου να αποφευχθεί ανοιχτή αντιπαράθεση με τους ηγέτες των χωρών που βρίσκονται απέναντι στη Γερμανία και τη Γαλλία (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία κ.ά.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Παπανώτας για Κασσελάκη: Καλό παιδί αλλά για καμιά μπύρα σε κάνα μπαράκι, όχι για ηγέτης

  Λίγα 24ωρα μετά την αποπομπή του από τον ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο  Δημήτρης Παπανώτας  «έσφαξε με το γάντι» τον  Στέφανο Κασσελάκη . Κα...