Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Επενδύσεις θέλει ο Τραμπ- Μεταρρυθμίσεις ο Τσίπρας

Επενδύσεις θέλει ο Τραμπ- Μεταρρυθμίσεις ο Τσίπρας

Ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά την συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο.
«Ελπίζω να καταγράψει και η Ελλάδα ρεκόρ, όπως αυτά του Ντάου Τζόουνς. Είμαστε ευγνώμονες για τον κ. Τσίπρα. Η Ελλάδα είναι λίκνο της Δημοκρατίας. Η φιλία με του Έλληνες είναι μακρά και διαρκής. (…) Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινή δέσμευση υπέρ της κυριαρχίας και της Ελευθερίας, μπροστά μας υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Είχαμε εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση για άμυνα, εμπόριο και ενέργεια. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα. Ευχαριστώ για την τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας για το ΝΑΤΟ. Θα αναβαθμίσουμε τα F16 της Ελλάδας, συμφωνία ύψους 2,4 δις. δολαρίων. Στεκόμαστε δίπλα στην Ελλάδα, να συνεχίσει ο κ. Τσίπρας τις μεταρρυθμίσεις και πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους. Η χώρα έχει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις» ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Τραμπ.
«Ευχαριστώ τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η φιλία μεταξύ των λαών μας είναι ισχυρή και βασίζεται στις κοινές μας αξίες. Η σχέση μας στηρίζεται σε μια εξαιρετικά δυναμική ομογένεια που προσφέρει πολλά και στις δύο χώρες. Οι σχέσεις μας τις ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η στρατηγική μας βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό» είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:
«Η Ελλάδα εκπληρώνει τρεις βασικούς στόχους που δεν αφορούν μόνο την ίδια αλλά έχουν ιδιαίτερη σημασία σε διεθνές επίπεδο: Εξέρχεται δυναμικά από την κρίση με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή. Η Ελλάδα καθίσταται ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας σε μια από τις πιο ασταθείς περιοχές του πλανήτη. Είμαστε αξιόπιστος εταίρος με τις ΗΠΑ, εκπληρώνουμε τις στρατιωτικές μας δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε τον διάλογο με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες, πορωθούμε σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα όντας ισχυρή δύναμη σε ναυτιλία και τουρισμό, γίνεται σημαντικός κόμβος στην Ενέργεια και τις μεταφορές».
Αναφερόμενος στο διπλωματικό πεδίο και τις επενδύσεις, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη των ΗΠΑ στη λύση του Κυπριακού, αλλά στο να τερματιστεί η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. «Προσβλέπουμε σε προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων και μεγαλύτερη στήριξη από τις ΗΠΑ για να βγούμε από την κρίση. Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά μόνο εάν απελευθερωθεί από τις εθνικές της ανησυχίες. Και οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Προσβλέπουμε σε βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Τονίζουμε όμως ότι η επικίνδυνη παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα πρέπει να τερματιστεί. Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στο διάλογο, αλλά θα προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι παράνομων διεκδικήσεων». fimotro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Βιασμός 12χρονης Κολωνό: Ένοχος ο Μίχος και για τον βιασμό - Αθώα η μητέρα

  Βιασμός 12χρονης Κολωνό: Ένοχος ο Μίχος και για τον βιασμό - Αθώα η μητέρα Newsroom   Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 10:58 CNN Greece