Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΕΥΡΩΠΗ Αντίστροφη μέτρηση για την αναστολή της αυτονομίας

Αντίστροφη μέτρηση για την αναστολή της αυτονομίας

catalonia.jpg

ΚαταλονίαAP Photo/Emilio Morenatti
Λάδι στη φωτιά φαίνεται ότι ρίχνει η ισπανική κυβέρνηση λίγες ώρες αφότου εξέπνευσε το τελεσίγραφο της ισπανικής κυβέρνησης προς την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας και την άρνηση του Κάρλες Πουτζντεμόν να δώσει σαφή απάντηση.
Στην επιστολή-απάντησή του προς τον Μαριάνο Ραχόι ο Κάρλες Πουτζντεμόν επέμεινε στη δέσμευση σε διάλογο και διαπραγμάτευση, αλλά διαμήνυσε ότι εάν η Μαδρίτη ενεργοποιήσει το άρθρο 155, τότε και ο ίδιος θα κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός στη δική του επιστολή σημείωσε ότι «ως συνέπεια της απάντησης του Κάρλες Πουτζντεμόν η κυβέρνηση της Ισπανίας θα συνεχίσει τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 155 του συντάγματος για την αποκατάσταση της νομιμότητας».
Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Καταλά με δήλωσή του εξήγησε ότι «θα καταφύγουμε σε όσα μέτρα μας επιτρέπει το Σύνταγμα» και συγκεκριμένα το άρθρο 155, διότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» και παρά τις προσπάθειες για διάλογο.
Επίσης, επικυρώθηκε ο νόμος που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αλλάξουν έδρα, εγκαταλείποντας την Καταλονία.

Ρήξη Εισαγγελίας με τους Mossos

Η Γενική Εισαγγελία της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι στο εξής δεν θα συνεργάζεται με την Αστυνομική Ακαδημία της Καταλονίας (Escuela de Policía de los Mossos) και ότι δεν θα δέχεται τους αποφοίτους της στα δικά της εκπαιδευτικά προγράμματα. Όπως ανακοίνωσε, η απόφαση ελήφθη «για προφανείς λόγους», εννοώντας την κρίση που ξέσπασε μετά το δημοψήφισμα, και είναι ένα ακόμη μέσο πίεσης προς την καταλανική κυβέρνηση. Ήδη ο επικεφαλής των Mossos de la Esquadra, έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Διαδηλώσεις

Στο κέντρο της Βαρκελώνης, και υπό βροχήν, είναι σε εξέλιξη μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις των Ζόρντι Κουσάρτ, επικεφαλής της αυτονομιστικής οργάνωσης Omnium Cultural, και Ζόρντι Σάντσες, επικεφαλής της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC).
Οι διοργανωτές καλούν τους Καταλανούς αύριο σε ολοήμερη διαδήλωση και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας -όπως καθιστικές συγκεντρώσεις- όλες τις επόμενες ημέρες και μέχρι να απελευθερωθούν τα δύο στελέχη του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος.

Στις Βρυξέλλες

Στο μεταξύ, ενώ ο Μαριάνο Ραχόι βρήκε ευήκοα ώτα και στήριξη από τους περισσότερους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε., ήρθε σε σύγκρουση με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η βία δεν μπορεί να είναι ανεκτή, από όπου και αν προέρχεται», αναφερόμενος στα βίαια επεισόδια της 1ης Οκτωβρίου.
Μαριάνο ΡαχόιAP Photo/Francisco Seco
Ωστόσο, επειδή στη σύνοδοο γίνεται συζήτηση για την έδρα της Europol, έσπευσε να συμπληρώσει ότι ελπίζει πως η Ισπανία «δεν θα προχωρήσει σε αντίποινα, καταψηφίζοντας τον Βέλγο υποψήφιο» για τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας.
Στήριξη του προσέφεραν απλόχερα και η Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Καθυστερήσεις

Στην Ισπανία, πηγές της ισπανικής Γερουσίας ανέφεραν ότι τα μέτρα που συνεπάγεται η ενεργοποίηση του άρθρου για την αφαίρεση της αυτονομίας από την Καταλονία, δεν μπορούν να ψηφιστούν στην ολομέλεια της Βουλής πριν από τις 30 ή 31 Οκτωβρίου.
Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ως ημερομηνία ψηφοφορίας η 27η Οκτωβρίου, πλέον είναι αδύνατο να προχωρήσουν καθώς το υπουργικό συμβούλιο, που θα προτείνει τα μέτρα, αντί για σήμερα Πέμπτη, θα συγκληθεί το ερχόμενο Σάββατο.
Όταν το θέμα των μέτρων φτάσει στη Βουλή, ο Κάρλες Πουτζντεμόν θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, ακόμη και αυτοπροσώπως. Δεν αρκεί δηλαδή να στείλει γραπτώς τις θέσεις και αποφάσεις του, αλλά θα πρέπει να παραστεί στη συνεδρίαση της Ολομέλειας.
Με την προϋπόθεση ότι έως τότε ο πρωθυπουργός της Καταλονίας δεν θα έχει προκηρύξει εκλογές για να προλάβει τις εξελίξεις, η Βουλή θα συζητήσει τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα και είτε θα τα επικυρώσει, είτε θα τα τροποποιήσει είτε θα τα απορρίψει. Οι δύο τελευταίες επιλογές δεν θεωρούνται πολύ πιθανές, διότι αρκεί απόλυτη πλειοψηφία για να περάσουν από τη Βουλή και το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι τη διαθέτει. Ωστόσο, ο Ισπανός πρωθυπουργός θα επιθυμούσε ευρύτερη πλειοψηφία, με τη στήριξη Σοσιαλιστών και Πολιτών.

Αντιδράσεις

Η ισπανική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει ευχαριστίες στα διάφορα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την απόφασή της για την εφαρμογή του άρθρου 155, ωστόσο πλήρη συναίνεση έχουν λάβει μόνο από τους Πολίτες (Ciudadanos) και μερική συναίνεση από τους Σοσιαλιστές (PSOE), ενώ συνεχίζονται οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για τη μορφή που θα πάρουν τα μέτρα αυτά.
Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος, θα ζητήσει από τον Μαριάνο Ραχόι «περιορισμένη εφαρμογή του άρθρου 155», δηλαδή «πολύ περιορισμένη αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να μην επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία τους» και «όσο το δυνατόν μικρή διάρκεια εφαρμογής του άρθρου».
Πέδρο Σάντσεθ(AP Photo/Francisco Seco, File)
Από τη πλευρά του, ο υπεύθυνος για θέματα Δημοκρατίας και Διαφάνεις γραμματέας του PSOE, Οδόν Ελόρθα, τόνισε ότι ζητούν διάλογο μεταξύ του Μαριάνο Ραχόι και του Κάρλες Πουτζντεμόν, ώστε να αποφευχθεί η εφαρμογή του άρθρου. «Ακόμη και με την ΕΤΑ έχει γίνει διάλογος», τόνισε.
Ο επικεφαλής των Πολιτών, Αλμπέρτο Ριβέρα, επανέλαβε τη γνωστή θέση του ότι «δεν πρέπει να δεχτούμε τον εκβιασμό, όπως δεν μπορούμε να δεχτούμε την τρομοκρατία» και κατηγόρησε την ισπανική κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει πολύ στην ενεργοποίηση του άρθρου.
Ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε για μια ακόμη φορά ενάντια στην ενεργοποίηση της συνταγματικής διάταξης, λέγοντας ότι «θα ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά», δεδομένου ότι -όπως είπε- «επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας δεν έχει γίνει.

Αντιδράσεις και στην Καταλονία

Ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα Καταλονίας και το Λαϊκό Κόμμα επιμένουν στην ενεργοποίηση του άρθρου 155, το αριστερό αντικαπιταλιστικό CUP, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας του Πουτζντεμόν δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την επιστολή Πουτζντεμόν, διότι δεν δηλώνει ξεκάθαρα και με σαφήνεια την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της αυτόνομης περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T5lLc1