Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Σε ελάφρυνση χρέους και αξιολόγηση express συμφώνησαν Τσίπρας – Λαγκάρντ

Σε ελάφρυνση χρέους και αξιολόγηση express συμφώνησαν Τσίπρας – Λαγκάρντ

Σε ελάφρυνση χρέους και αξιολόγηση express συμφώνησαν Τσίπρας – Λαγκάρντ
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ
Το μήνυμα πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης και την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη, εξέπεμψαν στις κοινές τους δηλώσεις από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η επικεφαλής Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Στη βάση αυτή και οι δύο αναγνώρισαν πως η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να δρομολογηθεί αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος.

Διαβάστε επίσης

Να σημειωθεί πως η Κριστίν Λαγκάρντ υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην είσοδο του ΔΝΤ και πως οι δύο τους είχαν ακολούθως 20λεπτο τετ α τετ. Εν συνεχεία προστέθηκαν στη διευρυμένη συνάντηση, από την πλευρά του Ταμείου ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτονκαι ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν και από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλοςκαι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για Ευρωπαϊκά θέματα Παναγιώτης Παυλόπουλος.

Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν στα ΜΜΕ- χωρίς να δεχθούν ερωτήσεις-  η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε τα εξής:
«Με μεγάλη μου χαρά καλωσόρισα σήμερα τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Έδωσα τα συγχαρητήριά μου στον ίδιο και στον Ελληνικό λαό για την αξιοσημείωτη πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή των δύσκολων πολιτικών, περιλαμβανομένων και των πρόσφατων συνταξιοδοτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Είχαμε μια άριστη και παραγωγική συνάντηση.
»Το ΔΝΤ ενέκρινε πρόσφατα, επί της αρχής, μια νέα ρύθμιση για τη στήριξη του προγράμματος πολιτικής της Ελλάδας. Η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μαζί με τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιστροφή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πετυχημένη έξοδό της από την επίσημη χρηματοδότηση το επόμενο έτος. Ο Πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ τις βραχυπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, την σημαντική πρόοδο που έχει γίνει μέχρι στιγμή για την ολοκλήρωση του προγράμματος και τα βήματα το οποία γίνονται σήμερα για να κτιστεί η αξιόπιστη και βιώσιμη επάνοδος στις αγορές.
«Μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής ύφεσης, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Η αβεβαιότητα και τα μεγάλα ρίσκα  έχουν υποχωρήσει, η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος. Και πραγματικά η προβλεπόμενη ανάπτυξη για το 2017 που θα είναι κοντά στο 2%, δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο από το 2007. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα έχουν ξεπεραστεί για τρεις συνεχόμενες χρονιές  και τα δημόσιο οικονομικά βρίσκονται πάλι σε μια βιώσιμη πορεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού παράγουν καρπούς και πλέον έχουμε μια ορατή και αξιόπιστη έξοδο από την κρίση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο ίδιος απεκάλυψε πως συμφώνησε με την επικεφαλής του ΔΝΤ στην ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος, στην οποία είπε πως το ΔΝΤ μπορεί να διαδραματίσεικαθοριστικό ρόλο.
«Συμφωνήσαμε με την Κριστίν ότι το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι να υπάρξει μια έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Όλοι γνωρίζουν ότι στο παρελθόν υπήρξαν καθυστερήσεις καθώς υπήρχαν διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς. Τώρα είμαι χαρούμενος να πιστεύω ότι έχουμε όλοι ξεπεράσει τις διαφορές και όλοι θέλουν την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ και θα προσφέρει μια περίοδο καθαρού αέρα, ώστε όλα τα μέρη να επικεντρωθούν στις συζητήσεις για τις παραμέτρους για την ελάφρυνση του χρέους και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια πετυχημένη και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές. Σε αυτές τις συζητήσεις για το θέμα του χρέους ελπίζουμε ότι το ΔΝΤ θα παίξει έναν κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο και προσβλέπουμε στην συνεργασία του», ανέφερε σχετικά.
Να σημειωθεί πως μετά την ολοκλήρωση των κοινών δηλώσεων η Κριστίν Λαγκάρντ συνόδευσε η ίδια τον Αλέξη Τσίπρα εκτός του Ταμείου, την ίδια στιγμή που στην 19η Λεωφόρο της Αμερικανικής πρωτεύουσας όπου εδρεύει το ΔΝΤ, είχαν επιβληθεί ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα ασφαλείας, λόγω της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T5lLc1