Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Πρόεδρος τους ΣτΕ: «Καταγγέλω ωμή παρέμβαση στον χώρο της Δικαιοσύνης»

Πρόεδρος τους ΣτΕ: «Καταγγέλω ωμή παρέμβαση στον χώρο της Δικαιοσύνης»

Σκληρό μπρα ντε φερ Σταύρου Κοντονή με τον πρόεδρο του ΣτΕ στη γενική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας
Πρόεδρος τους ΣτΕ: «Καταγγέλω ωμή παρέμβαση στον χώρο της Δικαιοσύνης»

Κοινή χρήση

εκτύπωση 
 
Το σκληρό μπρα ντε φερ ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή και τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Νικόλαο Σακελλαρίου, ως προς το ζήτημα του πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών, έδωσε τον τόνο στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, με οικοδεσπότη τον πρόεδρό της κ. Δημήτρη Ασπρογέρακα, την Κυριακή το πρωί, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Ο πρόεδρος του ΣτΕ έφθασε να «καταγγείλει ωμή παρέμβαση στον χώρο της Δικαιοσύνης», χτυπώντας το χέρι στο βήμα από το οποίο μιλούσε, ενώ δήλωσε ότι «οι αποφάσεις, θέλει - δεν θέλει κανείς, πρέπει να γίνονται σεβαστές. Γιατί αυτό θέλει το Σύνταγμα».

Είχε προηγηθεί η ομιλία του υπουργού, κατά την οποία ο ίδιος επέλεξε υψηλούς τόνους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ως «πρόβλημα» το γεγονός της έκδοσης απόφασης του ΣτΕ που ακυρώνει τον έλεγχο του πόθεν έσχες.

Σε δευτερολογία του μάλιστα, είχε εκτιμήσει ότι «όταν υπάρχουν εξαιρέσεις από τη δήλωση για αντικείμενα η χρήματα σε θυρίδες, φαλκιδεύεται ο νόμος. Αυτό που ισχύει για όλους, για τον πολιτικό κόσμο, πρέπει να ισχύει και για τους δικαστικούς λειτουργούς».

Ο κ. Σακελλαρίου τοποθετήθηκε σχετικά, για να χειροκροτηθεί σε κάποια σημεία της ομιλίας του: «Ήλπιζα ότι μετά και την τελευταία μου τοποθέτηση (...), θα είχε τερματιστεί αυτή η στείρα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών. Την είδα να αναζωπυρώνεται από το βήμα αυτό. Καταγγέλλω την ωμή παρέμβαση στον χώρο της Δικαιοσύνης».

Και συμπλήρωσε: "Υποκείμεθα σε κριτική, και το έχουμε δηλώσει, καλοπροαίρετη κριτική, υποδείξεις δεν δεχόμεθα απο πουθενά.
Είμαστε σε ένα σκοτάδι, στο σκοτάδι που μας έθεσαν τα μνημόνια. Ειναι μακρά η πορεία μέχρι να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης. (...)
Χρειάζεται ενότητα όλων μας, δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια στη χώρα... Καλώ σε αυτοσυγκράτηση, για τελευταία φορά. Είμαι υποχρεωμένος να υπογραμμίσω και να προειδοποιήσω. Οι δικαστικές αποφάσεις, θελει κανείς δεν θελει, πρέπει να γίνονται σεβαστές. Γιατι αυτο θελει το Σύνταγμα".

Ο κ. Σακελλαρίου επεσημανε με νόημα ότι η δημοκρατική νομιμοποίηση των δικαστών απορρέει εκ του Συντάγματος.

«Παρουσία μου, ήταν άκαιρη αυτή η παρέμβαση. (...) Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους», είπε ο πρόεδρος του ΣτΕ απευθυνόμενος στους παριστάμενους εισαγγελείς. «Η Δικαιοσύνη δεν είναι ούτε κωφή, ούτε βωβή, ας γίνει αυτό αντιληπτό».

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στους πλειστηριασμούς, κάνοντας λόγο για εκτεταμένη παραπληροφόρηση. Το νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται προστατεύει  την πρώτη κατοικία δανειοληπτών μέχρι μεγάλου ποσού. Στη διαδικασία αυτή, η κυβέρνηση έκρινε ότι πρέπει να υπάρχει δικαστική εμπλοκή, να κρίνει ποιος χρειάζεται προστασία. Βρεθήκαμε μπροστά στο φαινόμενο να βαφτίζονται πρώτες κατοικίες βίλες με πισίνες. Αυτοί που έπαιρναν τα δάνεια, δεν έδιναν ούτε ευρώ. (...) Και ο ελληνικός λαός πλήρωνε αδρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών».

Ο κ. Κοντονής δεν δίστασε, στο ίδιο επικριτικό ύφος, να αναφερθεί στον χρόνο έκδοσης του βουλεύματος για το ποδόσφαιρο, «πάνω από έναν χρόνο από τη διατύπωση της σχετικής εισαγγελικής πρότασης».

«Το κρίσιμο βούλευμα, το περίμενε η κοινωνία πάνω από 13 μήνες. Δοκιμάστηκαν οι αντοχές της δικαιοσύνης. Πρωτόγνωρο είναι να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση για ένα τόσο  σημαντικό ζήτημα. Αποφάσεις δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης».

Η απάντηση ήλθε αργότερα από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, δια στόματος του κ. Νίκου Σαλάτα. «Είναι ψέμα να λέγεται ότι το βούλευμα καθυστέρησε 13-14 μήνες. Της εισαγγελικής πρότασης ακολούθησαν αιτήσεις εξαίρεσης (...), για να χρεωθεί η δικογραφία τελικά τον Μάιο του 2017. Εκδόθηκε δηλαδή το βούλευμα σε 6 μήνες... Και δεν θα έπρεπε να έχουν ασκηθεί οι (πειθαρχικές) διώξεις αυτές, γιατί θα έλεγε κανείς ότι μπορεί να φοβηθούν οι δικαστές που θα ασχοληθούν με το θέμα αυτό». Ο ίδιος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «δεν μπορεί να έρχεται ο υπουργός και να μας μιλάει με αυτό το ύφος εδώ μέσα».


Η αντίδραση της Ενωσης Εισαγγελέων

Η υπόθεση του πόθεν έσχες προκάλεσε διάλογο σε υψηλούς τόνους και ανάμεσα στον υπουργό  και τον κ. Ασπρογέρακα.

«Ούτε έγκλημα είναι, ούτε απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων είναι , αλίμονο μας αν ίσχυε κάτι τέτοιο. (...) Φέρτε μας έναν νόμο να πάμε να καταθέσουμε αυτά που πρέπει. Δεν θέλω να πιστεύω ότι κάποιος από μας θα κρύψει ενσυνειδήτως περιουσιακά στοιχεία...».

Και πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ενωσης:
«Είναι επικίνδυνη η ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης. Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από τον δικαστή να υπερβεί τις αντοχές του και να προβεί σε απόφαση χωρίς να είναι σίγουρος».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε στο σημείο αυτό, ότι «ουδείς μίλησε για απόκρυψη, αυτό είναι ερμηνεία».

Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκαν τοσο ο Πρόεδρος Αρείου Πάγου κ. Βασίλης Πέππας, όσο και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου, οι οποίοι επέλεξαν να κάνουν ομιλίες αμιγώς δικαστικού ενδιαφέροντος.

Παρέμβαση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ο κ. Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος τόνισε ότι «ανεξάρτητα από τα φάλτσα της πολιτικής, η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «η Δικαιοσύνη έχει καταφέρει να είναι ένα βήμα μπροστά από την πολιτική», φέρνοντας ως παράδειγμα τόσο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπου ενώ «ήταν σαφές τι επιχειρούσε να κάνει η κυβέρνηση, η δικαιοσύνη δεν λειτούργησε ως πολιτικό παραμάγαζο», όσο και την απόφαση για τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς και τη μη έκδοσή τους. "Οι δικαστές δεν έδωσαν σημασία σε παραινέσεις (...), άκουσαν το Σύνταγμα", είπε χαρακτηριστικά.

Της ακεραιότητας αλλά και της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος υπεραμύνθηκε ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, εκπροσωπώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Κόλλια Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις παραιτήσεις Σ.Παπασταύρου και Γ.Μπρατάκου «Μετά τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ήρθε σήμερα η σειρά των Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου» 28.03.2024 | 20:40

  Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε α νακοίνωση  μετά τις παραιτήσεις του υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρ...