Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Βουλή: Το «άι στο διάολο» της Τασίας άναψε το φυτίλι

Βουλή: Το «άι στο διάολο» της Τασίας άναψε το φυτίλι

Protagon TeamProtagon Team21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018, 11:25
 ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/02/2018, 14:30
Στις 9.20 άρχισε η πολυαναμενόμενη συζήτηση στη Βουλή για το αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, με την αντιπρόεδρο της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, να ανακοινώνει στην Ολομέλεια τη διαδικασία και το πλαίσιο της συζήτησης όπως αυτό έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Από τα πρώτα λεπτά της διαδικασίας, η συνεδρίαση άρχισε με αντεγκλήσεις καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε σειρά ζητημάτων ε πί της διαδικασίας και ειδικότερα για το «σόου» με τις δέκα κάλπες, τις κατηγορίες που θα προσδιοριστούν σε περίπτωση που περάσει η πρόταση περί Προανακριτικής, ενώ τέθηκε και ζήτημα κάλπης για την εμπλοκή του Παναγιώτη Κουρουμπλή στην υπόθεση

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ζήτησε μάλιστα και τον λόγο επί προσωπικού, με αφορμή επιφώνημα αγανάκτησης της αντιπροέδρου της Βουλής προς το πρόσωπό του («άι στο διάολο»), το οποίο συμπεριλήφθηκε στα πρακτικά της Βουλής.
Συγκεκριμένα, απαντώντας στον κ. Αθανασίου που είχε ζητήσει το λόγο, η Τασία Χριστοδουλοπούλου πριν κλείσει το μικρόφωνο ακούστηκε να λέει τη φράση «άει στο διάολο», με την φράση να καταγράφεται και στα πρακτικά.
Επικαλούμενος αντίγραφο των πρακτικών της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, ζήτησε αμέσως από την προεδρεύουσα να δώσει το λόγο επί προσωπικού στον κ. Αθανασίου και παράλληλα για να μην σπιλώνεται -όπως είπε- το κοινοβούλιο, να διαγραφεί η φράση από τα πρακτικά.
«Εγώ το ‘πα;», διερωτήθηκε η κυρία Χριστοδουλοπούλου και έσπευσε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι αν ακούστηκε -και κατεγράφη στο πρακτικά- θα ζητήσει τη διαγραφή της συγκεκριμένης αναφοράς.
Ζητώντας τον λόγο επί προσωπικού -και αφού η κυρία Χριστοδουλοπούλου δεν του τον έδινε- ο κ. Αθανασίου είπε τελικά ότι θεωρεί το θέμα λήξαν, με την αντιπρόεδρο της Βουλής να μην απαντά αν τελικά ανακαλεί ή όχι.  Αίσθηση πάντως, προκάλεσε ο ισχυρισμός της ότι δεν είχε πει κάτι τέτοιο, αλλά όπως είπε, μια που «το άκουσαν τα πρακτικά», ήταν πρόθυμη να ανακαλέσει!
Τασία: «Κάποιοι μου την έχουν στημένη»…
Πάντως σε γραπτή της δήλωση αργότερα η κυρία Χριστοδουλοπούλου αρνήθηκε ότι εκστόμισε κάτι τέτοιο, μολονότι το ηχητικό ντοκουμέντο τη διαψεύδει.
«Σε καμία στιγμή της διαδικασίας την οποία διηύθυνα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής δεν χρησιμοποίησα απαξιωτική ή υβριστική έκφραση και ειδικά ενάντια στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι, όταν πήρε το λόγο ο κ. Αθανασίου και κατήγγειλε το ως άνω περιστατικό, δεν κατάλαβα ότι αναφερόταν σε εμένα και δήλωσα ότι δεν άκουσα τι ειπώθηκε και ότι όποιος και αν το είπε είναι τουλάχιστον αστοχία και αγένεια εκ μέρους του, γι’ αυτό πρέπει να διαγραφεί από τα πρακτικά», συμπλήρωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής.
Είναι άγνωστο τι είναι πιο σοβαρό. Οτι εκστόμισε το «άι στο διάολο» από τη θέση της εσκεμμένα ή ότι δεν καταλαβαίνει τι λέει. Υπάρχει δε και μια τρίτη εκδοχή που οι του ΣΥΡΙΖΑ την έχουν πάντα εύκολη. Οτι όλο αυτό αποτελεί ένα σχέδιο των αντιπάλων της κυρίας Χριστοδουλοπούλου. Διότι το είπε και αυτό η Τασία: «Κάποιοι ενδεχομένως μου την έχουν “στημένη”, αλλά η συγκεκριμένη κατασκευή καλό είναι να μην τους οδηγεί να θεωρούν ότι μπορούν να την αξιοποιήσουν για να με πλήξουν», είπε…
Κατά τα άλλα η συνεδρίαση ξεκίνησε με ένα τεχνικό πρόβλημα και με την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια, ο οποίος είπε ότι «η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τις δέκα κάλπες δεν δεσμεύει την Ολομέλεια».  Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη».
«Αυτή η πρόταση, όπως εισάγεται, δεν αντέχει σε καμία λογική και αγγίζει τα όρια της προσωπικής συκοφάντησης» είπε ο Νίκος Δένδιας και αναρωτήθηκε αν από την έρευνα που διενεργεί η Δικαιοσύνη προκύψουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, τι θα κάνει η Προανακριτική. Γι΄αυτό, όπως υποστήριξε, πρέπει να στηθεί μια και μόνη κάλπη.
Κατήγγειλε παράλληλα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να αμνηστεύσει τυχόν ευθύνες του Παναγιώτη Κουρουμπλή και έτσι εξηγείται η επιμονή της για δέκα κάλπες και όχι έντεκα όπως θα ήταν λογικό.
«Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μια κάλπη» παρατήρησε και κατήγγειλε απόπειρα σπίλωσης πολιτικών προσώπων από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο κ. Δένδιας ζήτησε όπως η Ολομέλεια, ως κυρίαρχο όργανο, αποφασίσει για μια κάλπη που θα αφορά τη σύσταση ή όχι ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
«Το πλαίσιο στο οποίο πρέπει όλοι να τοποθετηθούν είναι το Σύνταγμα ο Κανονισμός και η κοινοβουλευτική πρακτική», του απάντησε η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Η αντιπρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε μάλιστα στοιχεία για την κοινοβουλευτική πρακτική σε περιπτώσεις ψηφοφοριών στο παρελθόν για τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης: το 2011 για πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής για τους κ.κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Γιώργο Αλογοσκούφη για απιστία, όταν είχαν στηθεί δύο κάλπες, στην υπόθεση Βατοπεδίου με έξι κάλπες και για τη λίστα Λαγκάρντ, τέσσερις κάλπες.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου κάλεσε την ολομέλεια να λάβει υπόψη το κοινοβουλευτικό προηγούμενο ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το πώς έχει συνταχθεί η πρόταση και για το ότι πρέπει να αποφασιστεί, με μια κάλπη, μόνο η συγκρότηση επιτροπής.
Όσο για το θέμα Κουρουμπλή που τέθηκε απο την αξιωματική αντιπολίτευση, αρκέστηκε να πει πως αν κάποιοι βουλευτές -τουλάχιστον 30 βουλευτές- ήθελαν να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες του, θα έπρεπε να την είχαν υποβάλει, αντί να κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία που στηρίχθηκε στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως Διαφθοράς.
Τελικά κατόπιν ψηφοφορίας δι εγέρσεως το αίτημα για μία κάλπη απερρίφθη κατά πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Εγνατία Οδός: Ποιες είναι οι νέες τιμές διοδίων – Έρχονται υπογραφές για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis

  Φωτογραφία: Eurokinissi Στην αναπροσαρμογή των  διοδίων  της  Εγνατίας Οδού  σε επίπεδα έως 30%, κατά μέσο όρο, προχώρησε το υπουργείο Υπο...