Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Live: Ο Παναγιώτης Πικραμμένος στο βήμα της Βουλής

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση

Live: Ο Παναγιώτης Πικραμμένος στο βήμα της Βουλής



Live: Ο Παναγιώτης Πικραμμένος στο βήμα της Βουλής
(Φωτογραφία: Eurokinissi)
Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτής Επιτροπής. Βολές εξαπολύονται για την αποκάλυψη ότι οι μάρτυρες χαρακτηρίσθηκαν δημοσίου συμφέροντος μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, για την επιλογή των 10 καλπών, ενώ στο «κάδρο» των εμπλεκομένων η αντιπολίτευση βάζει και τον Π.Κουρουμπλή. 

Ειδικότερα, ο Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για σκευωρία από πλευράς κυβέρνησης και αναρωτήθηκε «γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες, μία ακόμη για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή»; Ο Νίκος Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε της πρότασης της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από την απόφαση για 10 κάλπες».

Βουλευτές της αντιπολίτευσης επιχειρούν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή να βάλουν στο «κάδρο» και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Αναρωτιούνται αφού αναφέρεται το όνομά του στη δικογραφία γιατί να μην υπάρχει άλλη μία κάλπη γι΄ αυτόν. Χαρακτηριστιστική ήταν η ατάκα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Παπαθεοδώρου. «Γιατί στη δικογραφία αναφέρεται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ως Π.Κ. Τι είναι ανήλικος»; Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Αμυράς, ο οποίος ανέφερε: «Γιατί έχει εξαιρεθεί από τις κάλπες ο κ. Κουρουμπλής;». 

H συζήτηση επί των διαδικαστικών διήρκεσε περίπου δύο ώρες και ολοκληρώθηκε με την απόρριψη από την πλειοψηφία του αιτήματος για μία κάλπη. Κατόπιν αυτού, ξεκίνησε η διαδικασία της συζήτησης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis, με πρώτους στο βήμα τους εισηγητές και εκπροσώπους των κομμάτων. 

Δείτε live 





Τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία θα έχουν στη διάθεσή τους 20 λεπτά για να μιλήσουν και να αποδομήσουν το «κατηγορητήριο» από τους προστατευόμενους μάρτυρες, τους «κουκουλοφόρους μάρτυρες» όπως τους αποκαλεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί κ.κ Σαμαράς και Πικραμένος καθώς και 8 πρώην υπουργοί (πλην του Δημήτρη Αβραμόπουλου που δεν θα παρευρεθεί) αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τον προβλεπόμενο χρόνο ομιλίας εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση. 

Η συνεδρίαση ξεκινά στις 9 το πρωί και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η ψηφοφορία με τις 10 κάλπες που θα στηθούν – μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο – αναμένεται να διεξαχθεί μετά τα μεσάνυχτα.

H στάση Τσίπρα και κυβέρνησης


Από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, των αρμόδιων υπουργών και των εισηγητών αναμένεται να τονιστεί το γεγονός ότι το σκάνδαλο της Novartis είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας. Θα μιλήσουν για ζημιά άνω των 23 δισ. ευρώ και θα καλέσουν τα κόμματα να συμβάλουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Σκληρή γραμμή από τη ΝΔ

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση που κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή τη διαδικασία που ακολουθείται για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, δεν θα αποχωρήσει από τη Βουλή από τη σημερινή ψηφοφορία αλλά – όπως λένε – δεν θα νομιμοποιήσουν και τη διαδικασία με τις δέκα κάλπες που επέλεξε η κυβέρνηση. 

Έπειτα από τη διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή, πηγές της Πειραιώς, σχολίαζαν την Τρίτη ότι «στην υπόθεση Novartis η ΝΔ εξ αρχής τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να χυθεί άπλετο φως ώστε να αναδειχθεί η σκευωρία της κυβέρνησης. Αυτό θα πράξει και σήμερα στην Βουλή. 

Τι θα πράξει το Κίνημα Αλλαγής

Με οδηγό το σύνθημα «όλα στο φως» προσέρχεται σήμερα στη συζήτηση στη Βουλή το Κίνημα Αλλαγής που αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis. ΔΗΣΥ και Ποτάμι είχαν ζητήσει να στηθεί μία κάλπη για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. 

Το πώς ακριβώς θα κινηθούν τα δύο κόμματα στη Βουλή, μετά την απόφαση αυτή, αν δηλαδή οι βουλευτές τους ψηφίσουν και στις δέκα κάλπες είναι κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί, σήμερα, πριν την έναρξη της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται ότι «δεν υπάρχει σενάριο αποχώρησης από την διαδικασία.» 

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T5zhnS