Σάββατο 21 Απριλίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Κήρυξε πόλεμο» σε ΔΝΤ και δολάριο η Τουρκία με συμμάχους Κατάρ, Ρωσία & Ιράν! - «Κόβει» χρυσή λίρα!

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Κήρυξε πόλεμο» σε ΔΝΤ και δολάριο η Τουρκία με συμμάχους Κατάρ, Ρωσία & Ιράν! - «Κόβει» χρυσή λίρα!
Παύει να δανείζεται σε δολάρια και θα πληρώνει τα δάνειά της με χρυσό, για να απαλλαγεί από τη συναλλαγματική πίεση, ανακοίνωσε η Τουρκία!
Αυτό που δήλωσε αρχικά  Ρ.Τ.Ερντογάν στην σύνοδο των G20 (“What I’m saying is that these debts should be in gold. Because at this point the karat of gold is unlike anything else. The world is continually putting us under currency pressure with the dollar. We need to save states and nations from this currency pressure”) το κάνει πράξη η Κεντρική Τράπεζα της χώρας από την ερχόμενη Δευτέρα.
Χθες η χώρα έφερε πίσω 28,6 τόνων χρυσού από τις ΗΠΑ ανεβάζοντας σε 220 τόνους τον τουρκικό χρυσό που «επαναπατρίστηκε» , με σκοπό  «να χρησιμοποιηθεί έναντι του δολαρίου για να απαλλαγεί από τη συναλλαγματική ισοτιμία».
Την στιγμή που το ΔΝΤ προειδοποιεί  ότι «θα ήταν χρήσιμο να μειωθεί η πολιτική πίεση του Ερντογάν στην τουρκική κεντρική τράπεζα με ήπια νομισματική  πολιτική» ο Ρ.Τ.Ερντογάν προχωρά στον μεγαλύτερο αιφνιδιασμό που θα μπορούσε να κάνει σε οικονομικό επίπεδο: Αποδεσμεύεται από τα δολάρια και θα χρησιμοποιεί τα αποθέματα σε χρυσό ύψους 20 δισ. δολ. για την αποπληρωμή των δανείων προκειμένου να μην επιβαρύνει τον δανεισμό της χώρας και να μην πέσει "στα δίχτυα" του ΔΝΤ!
Oλα ξεκίνησαν από την σύνοδο των G20 πριν λίγες ημέρες (διαβάστε σχετικά εδώ) όταν πρότεινε την κατάργηση του δολαρίου ως βασικού νομίσματος στις συναλλαγές και την αντικατάστασή του, τουλάχιστον εν μέρει από χρυσό!
Κηρύσσοντας ταυτόχρονα τον πόλεμο στο ΔΝΤ!
Ολόκληρο το σχετικό απόσπασμα της ομιλία του στο πρωτότυπο κείμενο: 
“I made a suggestion at a G20 meeting. I asked: Why do we make all loans in dollars? Let’s use another currency. I suggest that the loans should be made based on gold. With the dollar the world is always under exchange rate pressure. We should save states and nations from this exchange rate pressure. Gold has never been a tool of oppression throughout history. 
There is financial tutelage in the soul of the IMF. Most of the poor and miserable countries of the world have been groaning bitterly because they could not be liberated from that tutelage approach. Turkey is “not in the IMF’s debt anymore.”
Ολα αυτά σημαίνουν απλά κήρυξη πολέμου, ίσως του μεγαλύτερου πολέμου της Τουρκίας, κατά του ΔΝΤ και κατά του δολαρίου. Εχει τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε πού θα καταλήξει αυτός ο πόλεμος.
Πάντως, πριν βγει να μιλήσει, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Β.Πούτιν...
Θεωρείται βέβαιο ότι έχει την «ευλογία» του...
Ολα αυτά ενώ η λίρα υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου και των άλλων βασικών νομισμάτων και ο τουρκικός πληθωρισμός βρίσκεται στο 14% περίπου, με την ανάπτυξη, πάντως, να παραμένει σε υψηλά επίπεδα
Η  τουρκική λίρα έφτασε στα 4,02 δολάρια ανά δολάριο.
Τα αποθέματα που αποσύρθηκαν από την FED ανέρχονταν σε 28,6 τόνους.
Επιπλέον οι τουρκικές τράπεζες στην Τουρκία έχουν αυξήσει  τα αποθεματικά τους σε χρυσό και όχι σε ξένο νόμισμα, τοποθετώντας 38,3 τόνους στην τράπεζα της Αγγλίας και 63,8 τόνους σε  λογαριασμούς της κεντρικής τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. 
Υπάρχουν «φήμες» για σχέδιο κοπής χρυσής τουρκικής λίρας με σκοπό την αποφυγή νομισματικής κρίσης στην χώρα, καθώς και την υπερκέραση του δολαρίου το οποίο τείνει τις τελευταίες ημέρες να διαλύσει την τουρκική οικονομία  .
Περίπου 564 τόνοι χρυσού ανήκουν στο αποθεματικό της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας συνολικά .
Σύμφωνα με αυτές τις εξελίξεις στην Τουρκία, με εξαίρεση τα αποθεματικά της στο ΔΝΤ «σκαρφάλωσε»  στην σχετική  κατάταξη… στην 10η θέση στον κόσμο σε αποθέματα χρυσού.
Γιατί έχει υψηλές πιθανότητες να πετύχει το σχέδιο του Ρ.Τ.Ερντογάν: Το Κατάρ και το Ιράν, «πριμοδοτούν» την Αγκυρα με μεγάλες ποσότητες χρυσού. Από το Ιράν, τ αγοράζει σε χαμηλή τιμή, από το Κατάρ, σχεδόν... δωρεάν!
Το Κατάρ επιδοτεί τη Τουρκία με περίπου 1,5 δισ. δολ. μηνιαίως, κυρίως σε χρυσό (!) ως «Ευχαριστώ» για το γεγονός ότι «υπάρχει» χάρη στη Τουρκία: Πριν από δέκα μήνες η Σαουδική Αραβία θα είχε μετατρέψει σε επαρχία της το εμιράτο, αν η Τουρκία δεν είχε παρέμβει και δεν είχε χαρακτηρίσει casus belli, οποιαδήποτε προέλαση εντός του Κατάρ, των σαουδαραβικών Ταξιαρχιών!
Εν συνεχεία, εγκαινίασε με λαμπρότητα την βάση της και έχει ήδη 5.000 Τούρκους στρατιώτες ως προσωπικό στην βάση της στο εμιράτο.
Αυτό που επιχειρεί ρώτα ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει διττό στόχο, από την μία να απεγκλωβιστεί από την συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου και από την άλλη να επεκτείνει την τουρκική βιομηχανία , φυσικό αέριο, πετρέλαιο με την τουρκική χρυσή λίρα σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή.
pro news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις παραιτήσεις Σ.Παπασταύρου και Γ.Μπρατάκου «Μετά τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ήρθε σήμερα η σειρά των Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου» 28.03.2024 | 20:40

  Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε α νακοίνωση  μετά τις παραιτήσεις του υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρ...